Wyszukiwarka
suflety z likierem pomarańczowym
- 110 g cukru pudru + cukier puder do posypania
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 250 ml mleka
- pół laski wanilii rozciętej wzdłuż
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 6 żeliwnych minirondelków natrzeć masłem i obsypać wewnątrz cukrem pudrem tak, by przylgnął do masła. Nadmiar cukru wysypać.
- Do żeliwnego garnka wlać sok i dodać skórkę pomarańczową. Wolno gotować przez 3 – 5 minut tak, by została ¼ objętości. Do syropu dodać likier mieszając dokładnie drewniana łyżką. Zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia.
- Utrzeć 75 g cukru pudru z 2 żółtkami i obydwiema porcjami mąki. Wolno zagotować mleko z wanilią w żeliwnym garnku. Przelać trochę mleka do żółtek, dokładnie wymieszać. Wlać masę jajeczną do mleka. Podgrzewać na małym ogniu energicznie ubijając aż masa się zagotuje. Gotować jeszcze 1 minutę stale mieszając.
- Przełożyć masę do czystego naczynia, lekko wymieszać, roztrzepać z sosem pomarańczowym, wmieszać pozostałe 2 żółtka i przykryć aby nie powstała skurupka.
- Ubić 3 białka z pozostałym cukrem. Do masy mlecznej dodać 1 białko i lekko roztrzepywać aż składniki się połączą. Metalową łyżką delikatnie połączyć masę z ubitym białkiem. Przełożyć do mini rondelków i posypać cukrem pudrem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 12 minut aż wszystkie suflety wyrosną.